Thai Food

2553-07-27

Thai Food Recipes น้ำพริกอ่อง [ MINCED PORK WITH TOMATO SAUCE + VEGETABLES ]

MINCED PORK WITH TOMATO SAUCE + VEGETABLES

[ thai food : nam prik ong + pak ]


Thai Recipe Ingredients

* 300 grams minced pork

* 200 grams cherry tomato

* 100 grams shallots, chopped

* 50 grams dried chili, chopped

* 25 grams minced lemongrass

* 30 grams shrimp paste

* 1 teaspoon yellow bean sauce

* 40 grams minced garlic

* 1/2 teaspoon salt

* 1 teaspoon sugar

* 30 grams coriander leaves (for garnishing)

* fresh vegetables (cucumber, carrot, cabbage, string bean, etc.)


Thai Food Preparations

1. In a food processor, add shallots, shrimp paste, garlic (20 grams),

yellow bean sauce, chili, lemongrass and 1/2 cup water.

Process until all mixed well (fine paste).

2. Heat oil in a wok over medium heat. Add garlic and stir until golen.

Then add the paste and stir fry until aromatic.

3. Add pork and stir-fry until cooked thoroughly.

Add tomatoes, water, salt and sugar.

4. Keep stirring until the mixture boils.

Turn down to low heat and simmer for 20 minutes.

5. Transfer to a serving dish, garnish on top with coriander leaves.

Serve with fresh vegetables and steamed rice (or sticky rice).

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________

Thai Language
น้ำพริกอ่อง

[ MINCED PORK WITH TOMATO SAUCE + VEGETABLES ]

เครื่องปรุง + ส่วนผสม

* หมูสับ 300 กรัม

* มะเขือเทศ 200 กรัม

* หอมแดงหั่นเป็นชิ้นๆ 100 กรัม

* พริกแห้งหั่นเป็นชิ้นๆ 50 กรัม

* ตะไคร้หั่นละเอียด 25 กรัม

* กะปิ 30 กรัม

* เต้าเจี้ยว 1 ช้อนชา

* กระเทียมสับละเอียด 40 กรัม

* เกลือ 1/2 ช้อนชา

* น้ำตาล 1 ช้อนชา

* ผักชีสำหรับแต่งอาหาร

* ผักสด (แตงกวา, แครอท, กะหล่ำปลี, อื่นๆ)


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่หอมแดง, กะปิ, กระเทียม (20 กรัม), เต้าเจี้ยว, พริก, ตะไคร้ และน้ำ 1/2 ถ้วยตวง

ลงในเครื่องปั่นอเนกประสงค์ (หรือใช้ครก+สาก) ปั่นจนกระทั่งส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี

2. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลือง

จากนั้นจึงใส่ส่วนผสมที่เตรียมไว้ในขั้นตอนที่หนึ่งลงไปผัดจนหอม

3. ใส่หมูลงไปผัดจนสุกทั่ว จากนั้นจึงใส่มะเขือเทศ, น้ำเปล่า, เกลือและน้ำตาล

4. หมั่นคนจนกระทั่งเดือด จึงลดไฟลงและเคี่ยวด้วยไฟอ่อนๆประมาณ 10 - 20 นาที

5. ตักใส่ถ้วย แต่งหน้าด้วยผักชี และผักสดต่างๆ (ถ้าไม่ชอบผักสด สามารถนำไปลวกจนสุกได้)

เสริฟทันทีพร้อมกับข้าวสวยร้อนๆ (หรือข้าวเหนียว)

(สำหรับ 2 ท่าน)



ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น