Thai Food

2553-08-04

Thai Food Recipes ข้าวผัดสัปปะรด [ THAI PINEAPPLE FRIED RICE ]

THAI PINEAPPLE FRIED RICE
[ thai food : kao pad sup-pa-rod ]

Thai Recipe Ingredients

* 250 grams small shrimp peeled and deveined

* 100 grams cooked ham, diced (chicken breast can also be used instead)

* 1 fresh pineapple

* 2 cup cold steamed rice

* 1 teaspoon finely chopped garlic

* 1 onions, sliced

* 1/2 carrot, sliced

* 1/4 cup peas

* 1 teaspoon salt

* 1 teaspoon sugar

* 1 teaspoon white pepper

* 2 tablespoons soy sauce

* fried cashew nuts (for garnishing)

* cooking oil


Thai Food Preparations

1. Cut the pineapple in half length ways, then cut and scoop out the flesh.

Chop into small pieces (need 1/2 cup, keep the rest for other dishes or desserts),

discarding core, and set aside.

2. Heat oil in a wok over medium heat, add the garlic stir until golden brown.

Add the shrimp and stirring occasionally until nearly cooked.

3. Add carrot and onion, stirring until the carrot is cooked. Then add rice,

cooked ham, salt, sugar, white pepper, pea, soy sauce and fresh pineapple.

4. Stir until all ingredients mixed well (about 2-3 minutes). Remove from heat,

transfer fried rice into hollowed-out pineapple halves.

Garnish on top with fried cashewnuts and serve immediately.

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________
Thai Language
ข้าวผัดสัปปะรด
[ THAI PINEAPPLE FRIED RICE ]


เครื่องปรุง + ส่วนผสม

* กุ้งสด 250 กรัม (ล้างและปอกเปลือก)

* หมูแฮม 100 กรัม (หรือใช้เนื้ออกไก่ แทนได้)

* สัปปะรด 1 ลูก

* ข้าวสวย 2 ถ้วยตวง

* กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนชา

* แครอทหั่น 1/2 ลูก

* หอมใหญ่หั่น 1 ลูก

* เกลือ 1 ช้อนชา

* น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ

* พริกไทย 1 ช้อนชา

* ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ

* เม็ดมะม่วงหิมพานต์คั่ว, หมูหยองสำหรับแต่งหน้าข้าวผัด

* น้ำมันพืช


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ผ่าครึ่งสัปปะรดเป็นสองซีก ตักเอาเนื้อสัปปะรดออก นำเนื้อสัปปะรดไปหั่นเป็นชิ้นเล็ก

(ต้องการสัปปะรด 1/2 ถ้วยตวงสำหรับทำข้าวผัดสัปปะรดส่วนที่เหลือ เสิร์ฟเป็นของว่างได้)

เปลือกที่เหลือหลังจากเอาเนื้อสัปปะรดออกไปล้วนั้น เก็บไว้เพื่อใส่ข้าวผัดเพื่อเสริฟต่อไป

2. ใส่น้ำมันลงในกระทะ และนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนหอม

จากนั้นใส่กุ้งลงไปผัดจนเกือบสุก (ถ้าไม่ใช้แฮม และเืลือกจะใช้เนื้อไก่แทน

หลังจากเจียวกระเทียมจนเหลืองแล้วก็ให้ใส่เนื้อไก่ลงไปผัดก่อน

เมื่อไก่ใกล้สุกจึงค่อยใส่เนื้อกุ้งลงไปผัด)

3. ใส่แครอทและหอมใหญ่ลงไปผัดจนสุก จึงใส่ข้าวสวย, หมูแฮม

(กรณีที่ใช้หมูแฮม ไม่ใช้เนื้อไก่), เกลือ, น้ำตาล, พริกไทย,

ซิอิ๊วขาวและเนื้อสัปปะรดลงไปผัด

4. ผัดจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี จึงปิดไฟ ตักข้าวผัดใส่ลงไปในเปลือกสัปปะรด

(ที่เตรียมไว้) โรยหน้าด้วยหมูหยองและเม็ดมะม่วงหิมพานต์คั่ว เสิร์ฟทันทีขณะที่ยังร้อน

(สำหรับ 2 ท่าน)


Thai Food Recipes ไก่ผัดขิง [ THAI GINGER CHICKEN ]

THAI GINGER CHICKEN
[ thai food : kai pad king ]


Thai Recipe Ingredients

* 400 grams chicken, cut into well pieces

* 1 tablespoon minced garlic

* 1 cup fresh mushrooms, sliced

* 1/2 cup red peppers, cut diagnally

* 3 tablespoons finly sliced ginger

* 2 tablespoons fish sauce

* 1 tablespoon soy sauce

* 2 tablespoons oyster Sauce

* 1 teaspoon sugar

* 1/4 cup chopped onion

* 2 spring onions, cut into 1" long

* coriander leaves (for garnishing)

* cooking oil


Thai Food Preparations

1. Heat oil in a wok. Add garlic and stir fry until golden.

2. Add chicken and stir fry until nearly cooked, then add fish sauce,

soy sauce and oyster sauce and stir until it begins to bubble.

3. Add the rest of the ingredients and stir fry until the chicken is done.

4. Transfer to a serving dish and garnish with coriander leaves.

Server immediately with hot steamed rice.

(For 2 Serving)


__________________________________________________________________
Thai Language

ไก่ผัดขิง
[ THAI GINGER CHICKEN ]

เครื่องปรุง + ส่วนผสม

* เนื้อไก่หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 400 กรัม

* กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ

* เห็ดหอมหั่น 1 ถ้วยตวง

* พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเฉียง 1/2 ถ้วยตวง

* ขิงหั่นเป็นเส้น 3 ช้อนโต๊ะ

* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ

* ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ

* ซ๊อสหอยนางรม 2 ช้อนโต๊ะ

* น้ำตาล 1 ช้อนชา

* หอมใหญ่หั่น 1/4 ถ้วยตวง

* ต้นหอมหั่น 2 ต้น

* ผักชีสำหรับแต่งหน้าอาหาร

* น้ำมันพืช


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันในกระทะ และนำไปตั้งไฟ ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลืองหอม

2. ใส่เนื้อไก่ลงไปผัดจนเกือบสุก จึงปรุงรสด้วยน้ำปลา, ซิอิ๊วขาว

และซ๊อสหอยนางรม ผัดต่อจนส่วนผสมในกระทะเริ่มเดือด

3. ใส่ส่วนผสมที่เหลือทั้งหมดลงไป จากนั้นผัดต่อจนไก่สุก

4. ตักใส่จาน และแต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

(สำหรับ 2 ท่าน)