Thai Food

2553-07-30

น้ำพริกแกงพะแนง PANAENG CURRY PASTE

PANAENG CURRY PASTE

INGREDIENTS :
* 5 large dried red spur chilies, seeded and soaked

* 5 shallots, sliced

* 2 bulbs roasted garlic

* 10 cloves sliced garlic

* 1 teaspoon finely sliced galangal

* 1 teaspoon lemon grass, sliced

* 1/2 teaspoon finely sliced kaffir lime rind

* 1 teaspoon finely sliced coriander root

* 1/2 teaspoon white pepper

* 1 teaspoon salt

* 1 teaspoon shrimp paste


PREPARATIONS

1. Pound dried chilies and salt together well. Add galangal, lemon grass,

kaffir lime rind, and coriander root, pound until mixed well.

2. Add shallots and garlic, follow with pepper and shrimp paste,

and continue pounding until smooth and fine.

* PANAENG CURRY PASTE : Always use for cooking PANAENG CURRY dish such as BEEF PANAENG

__________________________________________________________________
Thai Language
น้ำพริกแกงพะแนง
PANAENG CURRY PASTE


ส่วนผสม น้ำพริกแกงพะแนง

• พริกแห้งเม็ดใหญ่ แกะเมล็ดออกแช่น้ำให้นุ่ม 5 เม็ด

• เกลือป่น 1 ช้อนชา

• ข่าแก่หั่นละเอียด 1 ช้อนชา

• ตะไคร้ซอย 1 ช้อนชา

• ผิวมะกรูดหั่นละเอียด ½ ช้อนโต๊ะ

• รากผักชีหั่นละเอียด 1 ช้อนชา

• กระเทียมซอย 10 กลีบ

• หอมแดงซอย 5 หัว

• พริกไทยป่น 1/2 ช้อนชา

• กะปิ 1 ช้อนชา


วิธีทำ น้ำพริกแกงพะแนง

1. โขลกพริกแห้งกับเกลือเข้าด้วยกันให้ละเอียด ใส่ข่า ตะไคร้ ผิวมะกรูด รากผักชี โขลกต่อให้ละเอียด

2. ใส่กระเทียม หอมแดง โขลกต่อให้ละเอียด ใส่พริกไทยและกะปิ โขลกให้เข้ากัน

Thai Food Recipes พะแนงเนื้อ [ BEEF PANAENG ]

BEEF PANAENG
[ thai food : panaeng neur ]


Thai Recipe Ingredients

* 400 grams beef tenderloin, sliced

* 2 tablespoons panaeng curry paste

* 2 tablespoons vegetable cooking oil

* 150 gms coconut milk

* 2 tablespoons palm sugar

* 2 tablespoons fish sauce

* 10 basil leaves

* 1 red chilli, sliced

* 3 kaffir lime leaves


Thai Food Preparations

1. Heat the oil in a wok and fry the curry paste for one minute,

then pour in the coconut milk and boil.

2. Add beef and season with palm sugar and fish sauce.

3. Once the beefs are cooked, then add basil, chilli and kaffir lime leaves.

Transfer to a serving bowl. Serve with steamed rice is also a good way to enjoy this recipe.

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________
Thai Language
พะแนงเนื้อ

[ BEEF PANAENG ]

เครื่องปรุง + ส่วนผสม

* เนื้อวัว 400 กรัม (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)

* น้ำพริกแกงพะแนง 2 ช้อนโต๊ะ

* น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ

* กะทิ 150 กรัม

* น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนโต๊ะ

* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ

* ใบโหระพา 10 ใบ

* พริกชี้ฟ้า 2 เม็ด (หั่นตามแนวขวาง)

* ใบมะกรูด 3 ใบ (ซอยละิีเอียด)


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำเครื่องแกงไปผัดกับน้ำมันประมาณ 1 นาที

จากนั้นจึงใส่กะทิลงไปและต้มต่อไปจนเดือด

2. ใส่เนื้อวัว แล้วจึงปรุงรสด้วยน้ำตาลและน้ำปลา

3. เมื่อเนื้อสุกดีแล้ว จึงใส่ใบโหระพา, พริกและใบมะกรูด

คนต่อไปอีกสักพัก ตักใส่ถ้วยและเสิรฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

(สำหรับ 2 ท่าน)




อาจาด + ซอสถั่ว [ CUCUMBER RELISH + PEANUT SAUCE ]

CUCUMBER RELISH + PEANUT SAUCE

[ thai food : ar-jad + sauce tua ]

Thai Recipe Ingredients

Ingredients for Cucumber Relish (For Satay):

* 125 ml rice vinegar, or white vinegar

* 115 gram sugar

* 1/2 cucumber, finely sliced

* 2 shallots, peeled and finely sliced

* 1 large red chilli, seeded and finely sliced

* coriander sprigs, to garnish

* lime wedges, to garnish

Ingredients for Peanut Sauce :

* 2 tablespoons Red Curry Paste

* 1/4 teaspoon salt

* 2 tablespoons dark brown sugar

* 1 cup coconut milk

* 1/4 cup chopped peanuts


Thai Food Preparations

Cucumber Relish Preparations :

1. Place the vinegar and sugar in a small saucepan over a medium heat,

and stir until the sugar has dissolved.

2. Remove from the heat and cool. Pour into a bowl,

add the cucumber, shallots or onion and chilli and stir to combine.

Peanut Sauce Preparations :

1. Combine the red curry paste and coconut milk together. Season with sugar, salt.

The original taste should be the sweet taste and a little spicy taste.

2. Add chopped peanut. Then bring to boil over low heat.

3. Pour the sauce into a nice serving bowl and garnish

with the chopped peanuts. Serve with chicken satay.

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________
Thai Language
อาจาด + ซอสถั่ว
[ ar-jad + sauce tua ]


เครื่องปรุง + ส่วนผสม

อาจาด (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :

* น้ำส้มสายชู 125 มิลลิลิตร

* น้ำตาล 115 กรัม

* แตงกวาซอย 1/2 ลูก

* หอมแดงซอย 2 ลูก

* พริกชี้ฟ้าแดง 1 เม็ด (เอาเม็ดออก, หั่นขวางเป็นแว่น)

* ผักชี (สำหรับแต่งหน้า)

ซ๊อสถั่ว (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :

* น้ำพริกแกงเผ็ด 2 ช้อนชา

* เกลือ 1/2 ช้อนชา

* น้ำตาลแดง 2 ช้อนโต๊ะ

* กะทิ 1 ถ้วยตวง

* น้ำร้อน 1/2 ถ้วยตวง

* ถั่วลิสงบด 1/4 ถ้วยตวง


วิธีทำทีละขั้นตอน

วิธีทำอาจาด :

1. นำน้ำส้มและน้ำตาลใส่หม้อและนำไปตั้งไฟอ่อนๆ คนจนกระทั่งน้ำตาลละลาย ปิดไฟ

2. ปล่อยให้เย็น จากนั้นใส่แตงกวา, หอมแดง และพริก คนให้เข้ากัน

วิธีทำซ๊อสถั่ว :

1. ผสมน้ำกะทิกับน้ำพริกแกงให้เข้ากัน ปรุงรสด้วย น้ำตาล, เกลือ ให้รสหวานนำรสเผ็ด

2. ใส่ถั่วลิสงบดลงไป และนำไปเคี่ยวบนไฟอ่อน

3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม เสริฟพร้อมกับไก่สะเต๊ะ (หรือหมูสะเต๊ะ)


Thai Food Recipes ไก่สะเต๊ะ [ CHICKEN SATAY ]

CHICKEN SATAY
[ thai food : kai sa-tay ]


Thai Recipe Ingredients

* 600 grams chicken breast

* 3 slices galangal

* 1/2 tablespoon lemon grass, finely chopped

* 1 tablespoon salt

* 1/2 teaspoon roasted coriander seeds powder

* 1/2 teaspoon roasted cumin seeds powder

* 1/2 teaspoon white pepper

* 1/2 teaspoon turmeric powder

* 1/2 teaspoon curry powder

* 7 garlic cloves

* 1 cup coconut milk

* 1 1/2 tablespoons vegetables oil

* 2 tablespoons palm sugar

* 1 pack wooden skewers

Note : please click here for the Preparations of Peanut Sauce and Cucumber Relish


Thai Food Preparations

1. Slice the chicken breast finely, width approximately 1".

2. Pound together all ingredients, until mixed well.

Then pour the blended ingredients into the coconut milk.

3. Add the chicken slices and marinate for 90-120 minutes.

4. Thread the chicken slices onto the skewers.

Pour the marinating sauce into a pot and heat until boiling.

5. Grill the chicken slices over medium heat

and apply the sauce to the chicken while turning over.

6. When cooked through, serve with Satay peanut sauce and cucumber relish.

Note : please click here for the Ingredients of Peanut Sauce and Cucumber Relish

(For 2 Serving)




__________________________________________________________________

Thai Language

ไก่สะเต๊ะ

[ CHICKEN SATAY ]


เครื่องปรุง + ส่วนผสม

* เนื้ออกไก่ 600 กรัม

* ขิงขนาดปานกลาง 1 ชิ้น (หั่นเป็นชิ้นบางๆ)

* ตะไำคร้ซอยละเอียด 1/2 ช้อนโต๊ะ

* เกลือ 1 ช้อนโต๊ะ

* ลูกผักชีคั่ว 1/2 ช้อนชา

* ยี่หร่าผง 1/2 ช้อนชา

* พริกไทยผง 1/2 ช้อนชา

* ขมิ้นผง 1/2 ช้อนชา

* ผงกะหรี่ 1/2 ช้อนชา

* กระเทียมสับ 7 กลีบ

* กะทิ 1 ถ้วยตวง

* น้ำมันพืช 1 1/2 ช้อนโต๊ะ

* น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนโต๊ะ

* ไม้สำหรับเสียบไก่เพื่อย่าง 1 ถุง


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. หั่นเนื้อไก่เป็นชิ้นยาว และบาง (ความกว้างประมาณ 1 นิ้ว)

2. ผสมเครื่องปรุงทั้งหมดเข้าด้วยกันในชามใบใหญ่ จากนั้นใส่กะทิลงไป คนให้เข้ากัน

3. ใส่เนื้อไก่ลงไปในเครื่องหมัก และทิ้งไว้ประมาณ 90 -120 นาที

4. นำไก่มาเสียบไม้เตรียมไว้ย่าง นำน้ำหมักที่เหลือไปอุ่นในหม้อจนกระทั่งเดือด

5. ย่างไก่ด้วยไฟร้อนปานกลาง ทาน้ำหมักเป็นครั้งคราวระหว่างกลับหน้า

6. เมื่อไก่สุกแล้ว จัดใส่จาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้ม (ซ๊อสถั่ว + อาจาด)

หมายเหตุ : วิธีทำ น้ำจิ้มสะเต๊ะ (ซ๊อสถั่ว + อาจาด)

(สำหรับ 2 ท่าน)