INGREDIENTS :
* 5 large dried red spur chilies, seeded and soaked
* 5 shallots, sliced
* 2 bulbs roasted garlic
* 10 cloves sliced garlic
* 1 teaspoon finely sliced galangal
* 1 teaspoon lemon grass, sliced
* 1/2 teaspoon finely sliced kaffir lime rind
* 1 teaspoon finely sliced coriander root
* 1/2 teaspoon white pepper
* 1 teaspoon salt
* 1 teaspoon shrimp paste
PREPARATIONS
kaffir lime rind, and coriander root, pound until mixed well.
2. Add shallots and garlic, follow with pepper and shrimp paste,
and continue pounding until smooth and fine.
* PANAENG CURRY PASTE : Always use for cooking PANAENG CURRY dish such as BEEF PANAENG
• พริกแห้งเม็ดใหญ่ แกะเมล็ดออกแช่น้ำให้นุ่ม 5 เม็ด
• เกลือป่น 1 ช้อนชา
• ข่าแก่หั่นละเอียด 1 ช้อนชา
• ตะไคร้ซอย 1 ช้อนชา
• ผิวมะกรูดหั่นละเอียด ½ ช้อนโต๊ะ
• รากผักชีหั่นละเอียด 1 ช้อนชา
• กระเทียมซอย 10 กลีบ
• หอมแดงซอย 5 หัว
• พริกไทยป่น 1/2 ช้อนชา
• กะปิ 1 ช้อนชา
วิธีทำ น้ำพริกแกงพะแนง
1. โขลกพริกแห้งกับเกลือเข้าด้วยกันให้ละเอียด ใส่ข่า ตะไคร้ ผิวมะกรูด รากผักชี โขลกต่อให้ละเอียด
2. ใส่กระเทียม หอมแดง โขลกต่อให้ละเอียด ใส่พริกไทยและกะปิ โขลกให้เข้ากัน