[ thai food : pak choob pang tod ]
Thai Recipe Ingredients
* 150 grams wheat flour (or all purpose flour)
* 1 egg
* 3/4 cup water
* 1/4 teaspoon baking powder
* fresh vegetables, cut into well pieces
(any vegetables, baby corn, onion, string bean, etc.)
* cooking oil
Thai Food Preparations
1. In a big bowl, mix together flour, egg and water.
Then add baking powder and stir again until all mixed well.
2. Dip the prepared vegetables in the flour mixture.
3. Heat oil in a wok over medium heat.
Add vegetables(already coated with flour mixture)
and fry until golden and crispy.Remove and drain.
4. Arrange fried vegetables in a serving plate.
Serve immediately with dipping sauce
(ketchup, plum sauce or chicken dipping sauce).
(For 2 Serving)
__________________________________________________________________
Thai Language
[ TEMPURA VEGETABLE ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* แป้งสาลีหรือแป้งสำหรับทอด 150 กรัม
* ไข่ไก่ 1 ฟอง
* น้ำเปล่า 3/4 ถ้วยตวง
* ผงฟู 1/4 ช้อนชา
* ผักสดหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ
(เลือกตามความชอบเพื่อนำมาทอดเช่น ข้าวโพดอ่อน,
แครอท, หอมใหญ่, ถั่วฝักยาว, อื่นๆ)
* น้ำมันพืชสำหรับทอด
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ในชามขนาดใหญ่ ผสมแป้ง, ไข่ไก่และน้ำเปล่าเข้าด้วยกัน
คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี จากนั้นใส่ผงฟูและคนให้เข้ากันทั่วอีกครั้ง
2. นำผักที่ต้องการจะทอดไปคลุกกับแป้งให้ติดทั่ว
3. ตั้งน้ำมันในกระทะด้วยไฟร้อนปานกลาง เมื่อน้ำมันร้อนได้ที่
ใส่ผักที่จุ่มแป้งแล้วลงไปทอดจนเหลืองกรอบ นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
4. จัดผักทอดใส่จาน เสริฟเป็นของว่างทานเล่นพร้อมน้ำจิ้มไก่,
น้ำจิ้มบ๊วยหรือซ๊อสมะเขือเทศก็ได้ตามความชอบ
(สำหรับ 2 ท่าน)