Thai Food

2553-08-06

Thai Food Recipes ผักชุบแป้งทอด [ TEMPURA VEGETABLE ]

Tempura Vegetable
[ thai food : pak choob pang tod ]

Thai Recipe Ingredients

* 150 grams wheat flour (or all purpose flour)

* 1 egg

* 3/4 cup water

* 1/4 teaspoon baking powder

* fresh vegetables, cut into well pieces

(any vegetables, baby corn, onion, string bean, etc.)

* cooking oil


Thai Food Preparations

1. In a big bowl, mix together flour, egg and water.

Then add baking powder and stir again until all mixed well.

2. Dip the prepared vegetables in the flour mixture.

3. Heat oil in a wok over medium heat.

Add vegetables(already coated with flour mixture)

and fry until golden and crispy.Remove and drain.

4. Arrange fried vegetables in a serving plate.

Serve immediately with dipping sauce

(ketchup, plum sauce or chicken dipping sauce).

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________

Thai Language

ผักชุบแป้งทอด
[ TEMPURA VEGETABLE ]

เครื่องปรุง + ส่วนผสม

* แป้งสาลีหรือแป้งสำหรับทอด 150 กรัม

* ไข่ไก่ 1 ฟอง

* น้ำเปล่า 3/4 ถ้วยตวง

* ผงฟู 1/4 ช้อนชา

* ผักสดหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ

(เลือกตามความชอบเพื่อนำมาทอดเช่น ข้าวโพดอ่อน,

แครอท, หอมใหญ่, ถั่วฝักยาว, อื่นๆ)

* น้ำมันพืชสำหรับทอด


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ในชามขนาดใหญ่ ผสมแป้ง, ไข่ไก่และน้ำเปล่าเข้าด้วยกัน

คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี จากนั้นใส่ผงฟูและคนให้เข้ากันทั่วอีกครั้ง

2. นำผักที่ต้องการจะทอดไปคลุกกับแป้งให้ติดทั่ว

3. ตั้งน้ำมันในกระทะด้วยไฟร้อนปานกลาง เมื่อน้ำมันร้อนได้ที่

ใส่ผักที่จุ่มแป้งแล้วลงไปทอดจนเหลืองกรอบ นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน

4. จัดผักทอดใส่จาน เสริฟเป็นของว่างทานเล่นพร้อมน้ำจิ้มไก่,

น้ำจิ้มบ๊วยหรือซ๊อสมะเขือเทศก็ได้ตามความชอบ

(สำหรับ 2 ท่าน)




Thai Food Recipes ถุงทอง [ THAI MONEY BAG ]

THAI MONEY BAG
[ thai food : toong tong ]

Thai Recipe Ingredients

* 15 wonton wrappers

* 100 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened

* 100 grams minced pork

* 1 tablespoon water chestnuts, cut into small cubes

* 1 tablespoon shitake mushroom, cut into small cubes

* 1/2 tablespoon sugar

* 1 teaspoon coriander root, finely chopped

* 1 teaspoon minced garlic

* 1 tablespoon fish sauce

* 1 tablespoon soy sauce

* chinese chive leave [bai kuy chai], scald in hot water and slice into a thin line for binding wonton wrappers

* sweet plum sauce or sweet chili sauce (for dipping)

* 3 cups oil for deep frying


Thai Food Preparations

1. In a big bowl, add shrmip, pork, shitake, water chestnut,

sugar,coriander root, garlic, fish sauce, and soy sauce.

Knead until it becomes smooth paste and mixed finely together.

2. Place a wonton wrapper on your palm,

and put a teaspoon of prepared mixture in the center.

Gather up the corners and bind together with chinese chive leave

(or rice noodle which already soaked in water) to make a small bag.

3. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot, then deep fry for 3-5 minutes

until golden brown and cooked thoroughly. Remove and drain.

4. Transfer to a serving plate. Serve immediately with dipping sauce

(and other fresh vegetables, such as cucumber, tomato, carrot, etc.)

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________

Thai Language

ถุงทอง
[ THAI MONEY BAG ]

เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* แผ่นแป้งสำหรับห่อเกี๊ยว 15 แผ่น

* กุ้งขนาดกลาง 100 กรัม

(ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)

* หมูสับ 100 กรัม

* แห้ว 1 ช้อนโต๊ะ (หั่นเป็นสี่เหลี่ยมลูกเต๋าเล็กๆ)

* เห็ดหอมหั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า 1 ช้อนโต๊ะ

* น้ำตาล 1/2 ช้อนโต๊ะ

* รากผักชีสับละเอียด 1 ช้อนชา

* กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนชา

* น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ

* ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ

* ใบกุ๊ยช่าย

(นำไปลวกในน้ำร้อนและหั่นเป็นเส้นเพื่อมัดถุงทอง)

* น้ำจิ๊มซ๊อสบ๊วยหวาน

* น้ำมันสำหรับทอด 3 ถ้วยตวง


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ในชามขนาดใหญ่, ผสมเนื้อกุ้ง, หมูสับ, เห็ดหอม, แห้ว, น้ำตาล, รากผักชี, กระเทียม,

น้ำปลา และซิอิ๊วขาว เข้าด้วยกัน นวดด้วยมือจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันเป็นเนื้อเดียว

2. นำแผ่นแป้งห่อเกี๊ยวไว้ในอุ้งมือ ตักส่วนผสม (ในข้อหนึ่ง) ลงบนกลางแผ่นแป้ง

จากนั้นจึงห่อส่วนผสมในลักษณะคล้ายถุงแล้วมัดด้วยเส้นกุ๊ยช่าย

ห่อจนส่วนผสมและแผ่นแป้งหมด

3. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อน

จึงใส่ถุงทองที่ห่อแล้วลงไป ทอดจนกระทั่งเหลืองกรอบ นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน

4. จัดถุงทองลงในจาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้มบ๊วยหวาน และผักสดเครื่องเคียง

(แตงกวา, มะเขือเทศ, แครอท, อื่นๆ) เหมาะเป็นอาหารหรือของว่างทานเล่น

(สำหรับ 2 ท่าน)