Thai Food

2556-09-16

Sichuan Noodles with Chicken and Broccoli

Sichuan Noodles with Chicken and Broccoli




Ingredients

3 whole (6 split) chicken breasts, bone-in, skin-on
Good olive oil
Kosher salt and freshly ground black pepper
1 bunch broccoli, cut into florets and stems discarded
6 garlic cloves, chopped
1/4 cup fresh ginger, peeled and chopped
1/2 cup vegetable oil
1/2 cup tahini (sesame paste)
1/2 cup smooth peanut butter
1/2 cup good soy sauce
1/4 cup dry sherry
1/4 cup sherry vinegar
1/4 cup honey
1/2 teaspoon Asian hot chili oil
2 tablespoons dark toasted sesame oil
1/8 teaspoon ground cayenne pepper
1 pound spaghetti
4 scallions, sliced diagonally (white and green parts)
1 yellow bell pepper, julienned
1 red bell pepper, julienned

Directions

Preheat the oven to 350 degrees F. Place the chicken breasts on a sheet pan, skin side up. Rub the tops with olive oil and sprinkle liberally with salt and pepper. Roast for 35 minutes, until cooked through. Set aside until cool enough to handle. Remove the meat from the bones and discard the skin and bones. Shred the chicken in large bite-sized pieces and set aside.

Meanwhile, bring a large pot of salted water to a boil and blanch the broccoli florets for 2 minutes. Drain and immediately immerse in a bowl of ice water to stop the cooking and set the color. Drain and set aside.

Place the garlic, ginger, vegetable oil, tahini, peanut butter, soy sauce, sherry, sherry vinegar, honey, chili oil, sesame oil, 1/2 teaspoon black pepper and the cayenne pepper in a food processor fitted with a steel blade and puree until smooth. Set aside.

Add a splash of olive oil to a large pot of boiling salted water and cook the spaghetti according to the directions on the package. Drain the pasta in a colander, place it in a large bowl, and while still warm, toss with the sauce. Add the scallions, peppers, chicken and broccoli and toss well. Serve warm or at room temperature.

ยำปลาดุกฟู Crispy catfish salad with green mango

ยำปลาดุกฟู
Crispy catfish salad with green mango 
香酥炸鲶鱼配青芒果沙拉

เครื่องปรุง-ส่วนผสมยำปลาดุกฟู

    ปลาดุกย่าง 4 ตัว
    มะม่วงดิบซอย 1 ถ้วยตวง
    หอมแดงซอยบางๆ ครึ่งถ้วยตวง
    ถั่วลิสงหรือมะม่วงหิมพานต์ทอด ครึ่งถ้วยตวง
    ขึ้นฉ่ายหั่นเป็นท่อน ครึ่งถ้วยตวง
    น้ำมันสำหรับทอด

ส่วนผสมน้ำยำปลาดุกฟู

    พริกขี้หนู 20-25 เม็ด
    กระเทียม 3 ช้อนโต๊ะ
    รากผักชี 1 ช้อนโต๊ะ
    น้ำมะนาว 5 ช้อนโต๊ะ
    น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
    น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ

วิธีทำน้ำยำปลาดุกฟู

    โขลกรากผักชี กระเทียม ให้ละเอียด
    ทุบหรือซอยพริกขี้หนูพอแหลก
    ผสมน้ำปลา น้ำตาล น้ำมะนาว เข้าด้วยกัน พอละลายตักเครื่องที่โขลก และพริกขี้หนูทุบใส่คนให้เข้ากัน ชิมรสตามชอบ

วิธีทำยำปลาดุกฟู

    แกะเนื้อปลาดุกย่าง สับหรือโขลกให้เนื้อฟู ผสมน้ำมันพอควร
    ใส่น้ำมันลงในกระทะ ตั้งไฟพอน้ำมันร้อน ตักปลาดุกลงในกระทะทีละ 1 ทัพพี ใช้ตะหลิวเขี่ยให้กระจาย ทอดให้เหลือง ฟู กรอบ
    ตักขึ้นใส่จาน โรยด้วยมะม่วงซอย หอมแดงซอย ถั่วลิสงหรือเม็ดมะม่วงหิมพานต์ทอด ตกแต่งด้วยผักขึ้นฉ่าย แล้วราดด้วยน้ำยำเสิร์ฟทันที