Thai Recipe Ingredients
* 15 wonton wrappers
* 100 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
* 100 grams minced pork
* 1 tablespoon water chestnuts, cut into small cubes
* 1 tablespoon shitake mushroom, cut into small cubes
* 1/2 tablespoon sugar
* 1 teaspoon coriander root, finely chopped
* 1 teaspoon minced garlic
* 1 tablespoon fish sauce
* 1 tablespoon soy sauce
* chinese chive leave [bai kuy chai], scald in hot water and slice into a thin line for binding wonton wrappers
* sweet plum sauce or sweet chili sauce (for dipping)
* 3 cups oil for deep frying
Thai Food Preparations
sugar,coriander root, garlic, fish sauce, and soy sauce.
Knead until it becomes smooth paste and mixed finely together.
2. Place a wonton wrapper on your palm,
and put a teaspoon of prepared mixture in the center.
Gather up the corners and bind together with chinese chive leave
(or rice noodle which already soaked in water) to make a small bag.
3. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot, then deep fry for 3-5 minutes
until golden brown and cooked thoroughly. Remove and drain.
4. Transfer to a serving plate. Serve immediately with dipping sauce
(and other fresh vegetables, such as cucumber, tomato, carrot, etc.)
(For 2 Serving)
Thai Language
ถุงทอง
[ THAI MONEY BAG ]
* กุ้งขนาดกลาง 100 กรัม
(ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
* หมูสับ 100 กรัม
* แห้ว 1 ช้อนโต๊ะ (หั่นเป็นสี่เหลี่ยมลูกเต๋าเล็กๆ)
* เห็ดหอมหั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาล 1/2 ช้อนโต๊ะ
* รากผักชีสับละเอียด 1 ช้อนชา
* กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนชา
* น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
* ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
* ใบกุ๊ยช่าย
(นำไปลวกในน้ำร้อนและหั่นเป็นเส้นเพื่อมัดถุงทอง)
* น้ำจิ๊มซ๊อสบ๊วยหวาน
* น้ำมันสำหรับทอด 3 ถ้วยตวง
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ในชามขนาดใหญ่, ผสมเนื้อกุ้ง, หมูสับ, เห็ดหอม, แห้ว, น้ำตาล, รากผักชี, กระเทียม,
น้ำปลา และซิอิ๊วขาว เข้าด้วยกัน นวดด้วยมือจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันเป็นเนื้อเดียว
2. นำแผ่นแป้งห่อเกี๊ยวไว้ในอุ้งมือ ตักส่วนผสม (ในข้อหนึ่ง) ลงบนกลางแผ่นแป้ง
จากนั้นจึงห่อส่วนผสมในลักษณะคล้ายถุงแล้วมัดด้วยเส้นกุ๊ยช่าย
ห่อจนส่วนผสมและแผ่นแป้งหมด
3. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อน
จึงใส่ถุงทองที่ห่อแล้วลงไป ทอดจนกระทั่งเหลืองกรอบ นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
4. จัดถุงทองลงในจาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้มบ๊วยหวาน และผักสดเครื่องเคียง
(แตงกวา, มะเขือเทศ, แครอท, อื่นๆ) เหมาะเป็นอาหารหรือของว่างทานเล่น
(สำหรับ 2 ท่าน)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น