Thai Food

2553-08-06

Thai Food Recipes ถุงทอง [ THAI MONEY BAG ]

THAI MONEY BAG
[ thai food : toong tong ]

Thai Recipe Ingredients

* 15 wonton wrappers

* 100 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened

* 100 grams minced pork

* 1 tablespoon water chestnuts, cut into small cubes

* 1 tablespoon shitake mushroom, cut into small cubes

* 1/2 tablespoon sugar

* 1 teaspoon coriander root, finely chopped

* 1 teaspoon minced garlic

* 1 tablespoon fish sauce

* 1 tablespoon soy sauce

* chinese chive leave [bai kuy chai], scald in hot water and slice into a thin line for binding wonton wrappers

* sweet plum sauce or sweet chili sauce (for dipping)

* 3 cups oil for deep frying


Thai Food Preparations

1. In a big bowl, add shrmip, pork, shitake, water chestnut,

sugar,coriander root, garlic, fish sauce, and soy sauce.

Knead until it becomes smooth paste and mixed finely together.

2. Place a wonton wrapper on your palm,

and put a teaspoon of prepared mixture in the center.

Gather up the corners and bind together with chinese chive leave

(or rice noodle which already soaked in water) to make a small bag.

3. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot, then deep fry for 3-5 minutes

until golden brown and cooked thoroughly. Remove and drain.

4. Transfer to a serving plate. Serve immediately with dipping sauce

(and other fresh vegetables, such as cucumber, tomato, carrot, etc.)

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________

Thai Language

ถุงทอง
[ THAI MONEY BAG ]

เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* แผ่นแป้งสำหรับห่อเกี๊ยว 15 แผ่น

* กุ้งขนาดกลาง 100 กรัม

(ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)

* หมูสับ 100 กรัม

* แห้ว 1 ช้อนโต๊ะ (หั่นเป็นสี่เหลี่ยมลูกเต๋าเล็กๆ)

* เห็ดหอมหั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า 1 ช้อนโต๊ะ

* น้ำตาล 1/2 ช้อนโต๊ะ

* รากผักชีสับละเอียด 1 ช้อนชา

* กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนชา

* น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ

* ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ

* ใบกุ๊ยช่าย

(นำไปลวกในน้ำร้อนและหั่นเป็นเส้นเพื่อมัดถุงทอง)

* น้ำจิ๊มซ๊อสบ๊วยหวาน

* น้ำมันสำหรับทอด 3 ถ้วยตวง


วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ในชามขนาดใหญ่, ผสมเนื้อกุ้ง, หมูสับ, เห็ดหอม, แห้ว, น้ำตาล, รากผักชี, กระเทียม,

น้ำปลา และซิอิ๊วขาว เข้าด้วยกัน นวดด้วยมือจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันเป็นเนื้อเดียว

2. นำแผ่นแป้งห่อเกี๊ยวไว้ในอุ้งมือ ตักส่วนผสม (ในข้อหนึ่ง) ลงบนกลางแผ่นแป้ง

จากนั้นจึงห่อส่วนผสมในลักษณะคล้ายถุงแล้วมัดด้วยเส้นกุ๊ยช่าย

ห่อจนส่วนผสมและแผ่นแป้งหมด

3. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อน

จึงใส่ถุงทองที่ห่อแล้วลงไป ทอดจนกระทั่งเหลืองกรอบ นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน

4. จัดถุงทองลงในจาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้มบ๊วยหวาน และผักสดเครื่องเคียง

(แตงกวา, มะเขือเทศ, แครอท, อื่นๆ) เหมาะเป็นอาหารหรือของว่างทานเล่น

(สำหรับ 2 ท่าน)






ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น