CUCUMBER RELISH + PEANUT SAUCE
[ thai food : ar-jad + sauce tua ]
Thai Recipe Ingredients
Ingredients for Cucumber Relish (For Satay):
* 125 ml rice vinegar, or white vinegar
* 115 gram sugar
* 1/2 cucumber, finely sliced
* 2 shallots, peeled and finely sliced
* 1 large red chilli, seeded and finely sliced
* coriander sprigs, to garnish
* lime wedges, to garnish
Ingredients for Peanut Sauce :
* 2 tablespoons Red Curry Paste
* 1/4 teaspoon salt
* 2 tablespoons dark brown sugar
* 1 cup coconut milk
* 1/4 cup chopped peanuts
Thai Food Preparations
Cucumber Relish Preparations :
1. Place the vinegar and sugar in a small saucepan over a medium heat,
and stir until the sugar has dissolved.
2. Remove from the heat and cool. Pour into a bowl,
add the cucumber, shallots or onion and chilli and stir to combine.
Peanut Sauce Preparations :
1. Combine the red curry paste and coconut milk together. Season with sugar, salt.
The original taste should be the sweet taste and a little spicy taste.
2. Add chopped peanut. Then bring to boil over low heat.
3. Pour the sauce into a nice serving bowl and garnish
with the chopped peanuts. Serve with chicken satay.
(For 2 Serving)
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
อาจาด (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :
* น้ำส้มสายชู 125 มิลลิลิตร
* น้ำตาล 115 กรัม
* แตงกวาซอย 1/2 ลูก
* หอมแดงซอย 2 ลูก
* พริกชี้ฟ้าแดง 1 เม็ด (เอาเม็ดออก, หั่นขวางเป็นแว่น)
ซ๊อสถั่ว (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :
* น้ำพริกแกงเผ็ด 2 ช้อนชา
* เกลือ 1/2 ช้อนชา
* น้ำตาลแดง 2 ช้อนโต๊ะ
* กะทิ 1 ถ้วยตวง
* น้ำร้อน 1/2 ถ้วยตวง
* ถั่วลิสงบด 1/4 ถ้วยตวง
วิธีทำทีละขั้นตอน
วิธีทำอาจาด :
1. นำน้ำส้มและน้ำตาลใส่หม้อและนำไปตั้งไฟอ่อนๆ คนจนกระทั่งน้ำตาลละลาย ปิดไฟ
2. ปล่อยให้เย็น จากนั้นใส่แตงกวา, หอมแดง และพริก คนให้เข้ากัน
วิธีทำซ๊อสถั่ว :
1. ผสมน้ำกะทิกับน้ำพริกแกงให้เข้ากัน ปรุงรสด้วย น้ำตาล, เกลือ ให้รสหวานนำรสเผ็ด
2. ใส่ถั่วลิสงบดลงไป และนำไปเคี่ยวบนไฟอ่อน
3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม เสริฟพร้อมกับไก่สะเต๊ะ (หรือหมูสะเต๊ะ)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น