Thai Food

2553-07-30

อาจาด + ซอสถั่ว [ CUCUMBER RELISH + PEANUT SAUCE ]

CUCUMBER RELISH + PEANUT SAUCE

[ thai food : ar-jad + sauce tua ]

Thai Recipe Ingredients

Ingredients for Cucumber Relish (For Satay):

* 125 ml rice vinegar, or white vinegar

* 115 gram sugar

* 1/2 cucumber, finely sliced

* 2 shallots, peeled and finely sliced

* 1 large red chilli, seeded and finely sliced

* coriander sprigs, to garnish

* lime wedges, to garnish

Ingredients for Peanut Sauce :

* 2 tablespoons Red Curry Paste

* 1/4 teaspoon salt

* 2 tablespoons dark brown sugar

* 1 cup coconut milk

* 1/4 cup chopped peanuts


Thai Food Preparations

Cucumber Relish Preparations :

1. Place the vinegar and sugar in a small saucepan over a medium heat,

and stir until the sugar has dissolved.

2. Remove from the heat and cool. Pour into a bowl,

add the cucumber, shallots or onion and chilli and stir to combine.

Peanut Sauce Preparations :

1. Combine the red curry paste and coconut milk together. Season with sugar, salt.

The original taste should be the sweet taste and a little spicy taste.

2. Add chopped peanut. Then bring to boil over low heat.

3. Pour the sauce into a nice serving bowl and garnish

with the chopped peanuts. Serve with chicken satay.

(For 2 Serving)

__________________________________________________________________
Thai Language
อาจาด + ซอสถั่ว
[ ar-jad + sauce tua ]


เครื่องปรุง + ส่วนผสม

อาจาด (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :

* น้ำส้มสายชู 125 มิลลิลิตร

* น้ำตาล 115 กรัม

* แตงกวาซอย 1/2 ลูก

* หอมแดงซอย 2 ลูก

* พริกชี้ฟ้าแดง 1 เม็ด (เอาเม็ดออก, หั่นขวางเป็นแว่น)

* ผักชี (สำหรับแต่งหน้า)

ซ๊อสถั่ว (สำหรับน้ำจิ้มสะเต๊ะ) :

* น้ำพริกแกงเผ็ด 2 ช้อนชา

* เกลือ 1/2 ช้อนชา

* น้ำตาลแดง 2 ช้อนโต๊ะ

* กะทิ 1 ถ้วยตวง

* น้ำร้อน 1/2 ถ้วยตวง

* ถั่วลิสงบด 1/4 ถ้วยตวง


วิธีทำทีละขั้นตอน

วิธีทำอาจาด :

1. นำน้ำส้มและน้ำตาลใส่หม้อและนำไปตั้งไฟอ่อนๆ คนจนกระทั่งน้ำตาลละลาย ปิดไฟ

2. ปล่อยให้เย็น จากนั้นใส่แตงกวา, หอมแดง และพริก คนให้เข้ากัน

วิธีทำซ๊อสถั่ว :

1. ผสมน้ำกะทิกับน้ำพริกแกงให้เข้ากัน ปรุงรสด้วย น้ำตาล, เกลือ ให้รสหวานนำรสเผ็ด

2. ใส่ถั่วลิสงบดลงไป และนำไปเคี่ยวบนไฟอ่อน

3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม เสริฟพร้อมกับไก่สะเต๊ะ (หรือหมูสะเต๊ะ)


ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น