Thai Recipe Ingredients
* 10 medium size shrimps
* 100 grams ground pork
* 40 grams mushroom
* 20 grams chinese celery, cut into 1" long
* 1 onion, sliced
* 2 tomatoes, sliced
* 20 grams shallot, sliced
* 6 chilies, coarsely chopped
* 40 grams glass noodle
* 4 tablespoons fish sauce
* 1 tablespoon sugar
* 5 tablespoons lime juice
Thai Food Preparations
1. blanch pork and shrimp in boiling water, drain2. blanch mushroom and glass noodle until soft, set aside
3. Mix all ingredients in a big bowl, then season with fish sauce,
sugar and lime juice.Transfer to a serving dish.
Serve immediately with fresh vegetable such as cabbage,cucumber, string bean, etc.
(For 2 Serving)
ยำวุ้นเส้น
[ THAI VERMICELLI SALAD WITH PRAWN ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* กุ้งขนาดกลาง 10 ตัว (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
* หมูสับ 100 กรัม
* คึ้นช่าย 20 กรัม (หั่นความยาวประมาณ 1 นิ้ว)
* หัวหอมใหญ่ 1 หัว (หั่นเป็นชิ้น)
* มะเขือเทศ 2 ลูก (หั่นเป็นชิ้น)
* หอมแดงซอย 20 กรัม
* พริกขี้หนูหั่นหยาบ 5 เม็ด
* วุ้นเส้น 40 กรัม
* น้ำปลา 4 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมะนาว 5 ช้อนโต๊ะ
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. นำหมูสับและกุ้งที่แกะแล้วไปลวกในน้ำร้อนจนสุก สะเด็ดน้ำให้แห้ง
2. จากนั้นนำวุ้นเส้นไปลวกน้ำร้อนจนนุ่ม จึงตักออกและทิ้งไว้ให้สะเด็ดน้ำ
3. ผสมเครื่องปรุงทั้งหมดลงในชามขนาดใหญ่ ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำตาลและน้ำมะนาว
ตักใส่จานเสิรฟ แต่งหน้าด้วยผักสด (กะหล่ำปลีซอย, แตงกวา, ถั่วฝักยาว, เป็นต้น)
(สำหรับ 2 ท่าน)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น