Thai Food

2556-09-20

อาหารบางชนิดไม่ควรทานขณะท้องว่างเพราะอาจเกิดอันตรายต่อร่างกายได้

- กล้วย เพราะ กล้วยอุดมไปด้วยธาตุแมกนีเซียม การทานกล้วย ขณะท้องว่าง จะทำให้ปริมาณธาตุแมกนีเซียมในเลือดสูงขึ้น ทำให้สูญเสียสัดส่วนของแคลเซียมและแมกนีเซียมไป เป็นการยับยั้ง การทำงานของหลอดเลือดหัวใจเป็นอันตรายต่อสุขภาพ อย่างยิ่ง
- ผัก
การทานผักอย่างเดียวขณะท้องว่าง จะทำให้กระเพาะอาหารเกิดอาการผิดปรกติ

- นมและนมถั่วเหลือง
แม้ว่านมถั่วเหลืองจะอุดมไปด้วยโปรตีน แต่จะเกิดประสิทธิภาพมากที่สุด เมื่อกระเพาะอาหาร มีสารอาหารประเภทแป้งอยู่ด้วย ดังนั้นในขณะที่ท้องว่างจึงไม่ควรทาน

- เหล้า
หากดื่มเหล้าในขณะท้องว่าง จะไปกระตุ้นเยื่อบุกระเพาะอาหาร ทำให้เป็นโรคกระเพาะอาหารอักเสบ และเป็นแผลในกระเพาะอาหารได้

- น้ำตาลหรืออาหารหวาน
ไม่ ควรทานอาหารหวาน หรือน้ำตาล เช่น น้ำอัดลม ช็อกโกแลต เพราะหากทานขณะท้องว่าง จะทำให้โปรตีนรวมตัวกับน้ำตาลส่งผลต่อการดูดซึมโปรตีนทุกชนิด และลดสมรรถภาพการทำงานของระบบหมุนเวียนเลือดและไต

- ชา
ที่แก่เกินไป ชาทำให้กรดเกลือในน้ำย่อย ในกระเพาะอาหารเจือจาง ส่งผลให้การทำงาน ของระบบย่อยอาหารลดลง และเกิดอาการใจสั่น เวียนศีรษะ มือเท้าไม่มีแรง จิตใจไม่สงบ

- ลูกพลับ
ไม่ควรทานลูกพลับในขณะที่ท้องว่าง เพราะกระเพาะอาหารจะหลั่งกรดเกลือออกมามาก หากไปรวมตัวกับยาง และสารแขวนลอยในลูกพลับแล้วจะทำให้เจ็บหน้าอก คลื่นไส้ และเป็นแผลในกระเพาะอาหาร

2556-09-16

Sichuan Noodles with Chicken and Broccoli

Sichuan Noodles with Chicken and Broccoli




Ingredients

3 whole (6 split) chicken breasts, bone-in, skin-on
Good olive oil
Kosher salt and freshly ground black pepper
1 bunch broccoli, cut into florets and stems discarded
6 garlic cloves, chopped
1/4 cup fresh ginger, peeled and chopped
1/2 cup vegetable oil
1/2 cup tahini (sesame paste)
1/2 cup smooth peanut butter
1/2 cup good soy sauce
1/4 cup dry sherry
1/4 cup sherry vinegar
1/4 cup honey
1/2 teaspoon Asian hot chili oil
2 tablespoons dark toasted sesame oil
1/8 teaspoon ground cayenne pepper
1 pound spaghetti
4 scallions, sliced diagonally (white and green parts)
1 yellow bell pepper, julienned
1 red bell pepper, julienned

Directions

Preheat the oven to 350 degrees F. Place the chicken breasts on a sheet pan, skin side up. Rub the tops with olive oil and sprinkle liberally with salt and pepper. Roast for 35 minutes, until cooked through. Set aside until cool enough to handle. Remove the meat from the bones and discard the skin and bones. Shred the chicken in large bite-sized pieces and set aside.

Meanwhile, bring a large pot of salted water to a boil and blanch the broccoli florets for 2 minutes. Drain and immediately immerse in a bowl of ice water to stop the cooking and set the color. Drain and set aside.

Place the garlic, ginger, vegetable oil, tahini, peanut butter, soy sauce, sherry, sherry vinegar, honey, chili oil, sesame oil, 1/2 teaspoon black pepper and the cayenne pepper in a food processor fitted with a steel blade and puree until smooth. Set aside.

Add a splash of olive oil to a large pot of boiling salted water and cook the spaghetti according to the directions on the package. Drain the pasta in a colander, place it in a large bowl, and while still warm, toss with the sauce. Add the scallions, peppers, chicken and broccoli and toss well. Serve warm or at room temperature.

ยำปลาดุกฟู Crispy catfish salad with green mango

ยำปลาดุกฟู
Crispy catfish salad with green mango 
香酥炸鲶鱼配青芒果沙拉

เครื่องปรุง-ส่วนผสมยำปลาดุกฟู

    ปลาดุกย่าง 4 ตัว
    มะม่วงดิบซอย 1 ถ้วยตวง
    หอมแดงซอยบางๆ ครึ่งถ้วยตวง
    ถั่วลิสงหรือมะม่วงหิมพานต์ทอด ครึ่งถ้วยตวง
    ขึ้นฉ่ายหั่นเป็นท่อน ครึ่งถ้วยตวง
    น้ำมันสำหรับทอด

ส่วนผสมน้ำยำปลาดุกฟู

    พริกขี้หนู 20-25 เม็ด
    กระเทียม 3 ช้อนโต๊ะ
    รากผักชี 1 ช้อนโต๊ะ
    น้ำมะนาว 5 ช้อนโต๊ะ
    น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
    น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ

วิธีทำน้ำยำปลาดุกฟู

    โขลกรากผักชี กระเทียม ให้ละเอียด
    ทุบหรือซอยพริกขี้หนูพอแหลก
    ผสมน้ำปลา น้ำตาล น้ำมะนาว เข้าด้วยกัน พอละลายตักเครื่องที่โขลก และพริกขี้หนูทุบใส่คนให้เข้ากัน ชิมรสตามชอบ

วิธีทำยำปลาดุกฟู

    แกะเนื้อปลาดุกย่าง สับหรือโขลกให้เนื้อฟู ผสมน้ำมันพอควร
    ใส่น้ำมันลงในกระทะ ตั้งไฟพอน้ำมันร้อน ตักปลาดุกลงในกระทะทีละ 1 ทัพพี ใช้ตะหลิวเขี่ยให้กระจาย ทอดให้เหลือง ฟู กรอบ
    ตักขึ้นใส่จาน โรยด้วยมะม่วงซอย หอมแดงซอย ถั่วลิสงหรือเม็ดมะม่วงหิมพานต์ทอด ตกแต่งด้วยผักขึ้นฉ่าย แล้วราดด้วยน้ำยำเสิร์ฟทันที

2556-09-13

Sichuan Cold Bean Jelly 四川凉粉


四川凉粉

Sichuan Cold Bean Jelly




Sichuan Cold Bean Jelly is a very popular Sichuan appetizer. It’s very easy to make.

Recipe Ingredients

1/2 cup mung bean starch (or potato starch)
3 cups water
1/3 teaspoon sugar
1/2 teaspoon Sichuan pepper powder
1 1/2 tablespoons light soy sauce
1 tablespoon vinegar
1 tablespoon chopped roasted peanuts
1 teaspoon chili oil
Green onions, chopped finely
Cilantro, roughly chopped

Preparations

1. Mix the starch with 1/2 cup water well;
2. Bring 2 1/2 cups water to boil in a pot;
3. Turn the heat down to medium. Pour the mix into the boiling water while stirring.
4. When the mix is bubbling and forming to jelly, turn off the heat;
5. Pour the jelly into a container, and smooth the surface;
6. Cover the container and place it in the fridge for about 2 hours;
7. Cut the jelly into about 1 inch bite size. Dress with sugar, Sichuan pepper powder, soy sauce, vinegar, chili oil, and peanuts. Garnish with green onions and cilantro.

2556-09-11

ปีกไก่น้ำแดง CHICKEN WINGS IN RED SAUCE

CHICKEN WINGS IN RED SAUCE 

Thai Food :
Peek Gai Nam Daeng

ส่วนผสม  
ปีกไก่น้ำแดง (สำหรับ 4 ท่าน)
ปีกไก่ (หรือน่องไก่) 1200 กรัม
พริกไทย 2 ช้อนโต๊ะ
ผักชี+ราก สับละเอียด 1/2 ถ้วยตวง
น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
ตะไคร้ซอยละเอียด 1/2 ถ้วยตวง
กระเทียมสับละเอียด 24 กลีบ
ซิอิ๊วขาว 4 ช้อนโต๊ะ
น้ำตาล 2 ช้อนโต๊ะ
ซ๊อสมะเขือเทศ 1/2 ถ้วยตวง
ไวน์สำหรับทำอาหาร 1/2 ถ้วยตวง (เหล้าจีนหรือวิสกี้ก็ได้)
ผักสดสำหรับแต่งอาหาร (แตงกวา, มะเขือเทศ, อื่นๆ)



วิธีทำปีกไก่น้ำแดง
1. นำปีกไก่, ตะไคร้, น้ำปลาและพริกไทยผสมให้เข้ากันดี หมักทิ้งไว้อย่างน้อย 2 ชั่วโมง
2. ทอดไก่ในน้ำมันไฟร้อนปานกลาง พอเหลืองเล็กน้อย ไม่ต้องสุก แล้วเอาขึ้นพักไว้
3. ตั้งกระทะบนไฟร้อนจัด ใส่น้ำมันลงไป จากนั้นใส่กระเทียมและผัดจนเหลืองหอม ใส่เครื่องปรุงที่เหลือทั้งหมด ซอสมะเขือเทศ ซีอิ๊วขาว น้ำตาลทราย ชิมรสให้ได้ เปรี้ยว หวาน เค็ม แล้วเอาไก่ที่ทอดแล้วลง คนแล้วลดไฟอ่อนๆ ปิดฝา คอยคนนานๆครั้ง อย่าให้ไหม้ ประมาณ ๑๕-๒๐ นาที อบไว้จนน้ำข้น ไก่เปื่อย ปิดไฟและตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยผักสด และเสริฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ปลาทับทิมนึ่งเต้าเจี้ยว






ปลาทับทิมนึ่งเต้าเจี้ยว ปลาทับทิมเป็นปลาที่นำมาประกอบอาหารได้หลากหลาย ประเภท ไม่ว่าจะทอดหรือนึ่งก็ได้รสชาติที่อร่อย ทั้งยังมีราคาไม่แพงจนเกินไป ในเมนูนี้เรานำมานึ่งกับเต้าเจี้ยว ได้รสชาติเค็ม หวาน และหอมกลิ่นเต้าเจี้ยว

2555-11-12

STIR FRIED GREEN MUSSELS WITH ROASTED CHILI PASTE

Thai Recipe Ingredients

450 grams fresh green mussels, cleaned well

1 teaspoon sugar

 3 tablespoons vegetable oil

 1/2 cup sweet basil leaves

 2 tablespoons roasted chilli paste

 4 fresh chillies, cut into long strips

 2 teaspoons garlic, finely chopped

 1 tablespoon fish sauce

Thai Food Preparations

1. Heat water in a pot until boiling. Then scald green mussels in boiled water until cooked. Remove and drain.

2. Heat oil in a wok over medium-high heat. Add garlic in the hot oil and fry until it becomes golden.

3. Add cooked green mussels and stir for a 20 seconds. Then add fish sauce, sugar, chili and roasted chilli paste.

4. Before removing from heat, sprinkle with sweet basil leaves and red fresh chilli. Stir-fry for another 10 seconds. Transfered to a serving dish and served with hot steamed rice.

2554-01-04

Seafood Curry in Banana Leaf : [ Haw Mok Talay ]


Seafood Curry in Banana Leaf

Thai Food : Haw Mok Talay



Ingredients

* 2 tbsps. red curry paste
(from can or plastic tub is fine or better yet make your own)

* 1 Tablespoon of oil

* 2 cups coconut cream

* 1 Tablespoon of rice flour

* 1 lb. filet of a firm fish (1/2 ground in food processor, 1/2 in coarse cubes)

* 1 lb. mixed shellfish-peeled shrimps, scallops, and mussels if desired

* 2 large eggs, beaten

* 5-6 makrut leaves (kaffir lime leaves), very finely julienned

* 2 green onions chopped

* 3 tbsps. nam pla (fish sauce)

* 1 cup fresh basil leaves (reserve some for garnish)

* 1 dozen cilantro roots, pound into a paste (optional)

* 2-3 cups bok choy or Napa Cabbage cut into 1" pieces and
lightly steamed in fish sauce and water, squeeze all the liquid out

* 3 older banana leaves from outside of plant,
split lengthwise with rib removed (or 1 pkg. frozen leaves)

* 2 Thai or Serrano chile peppers, thinly julienned for garnish

(For 4-6 Serving)


Preparations

Fry the curry paste in the oil until fragrant.

Add the kaffir lime leaves, green onions, half the basil that has been chopped, and cilantro roots and continue frying for another minute or so.

Mix the rice flour with the liquid part of the can of coconut milk (about 1 cup). Pour this rice flour and coconut milk mixture into the curry paste, stirring to incorporate. Simmer for a few minutes to thicken. Add fish sauce and stir.

Take off the stove and add the rest of the coconut milk. Stir, and allow to cool. When cool add the ground fish and stir again.

Place fish chunks and shrimps, scallops and mussels in a large bowl. Pour beaten eggs over them. Mix to coat evenly.

When coconut milk curry mixture is cool, add a little to the seafood mixture in the bowl and stir. Add a little more at a time and stir thoroughly after each addition. This stirring is very important as it draws the moisture out of the fish and shellfish into the custard mixture.

Mix steamed and well drained (squeeze out excess liquid) bok choy or Napa Cabbage with basil leaves and distribute evenly in bottoms of banana leaf cups.

Place scallops, shrimps, chunks of fish and mussels if using into the cups.

Spoon the custard mixture into the banana leaf cups until nearly full and place in covered steamer for 20-25 minutes.

A few minutes before they are finished steaming, remove steamer cover and garnish tops with a little coconut cream and two or three strips of red chile pepper to suit your taste.

Serve with hot, steamed Jasmine rice.


Banana Leaf Cups:

Wash leaves well.

Stack 3 banana leaf sections on one another and, with a pair of scissors,
cut a series of 5 1/2" circles.

Take a pinch-fold in four or five places and secure with short bamboo picks
or toothpicks to form a round cup two layers thick, with 1" sides.

salmon with Thai curry sauce

salmon with Thai curry sauce



Make a healthy dinner in 30 minutes with steamed salmon, jasmine rice and fresh vegetables. Martha Drayton from shares a simple and delicious recipe.