[ thai food : kao pad koong ]
Thai Recipe Ingredients
* 3 cups cooked rice
* 12 medium sized shrimps
* 3 cloves garlic, finely sliced
* 1/2 minced green or red chilli for medium-spiced rice
* 2 tablespoons fish sauce
* 3 tablespoons vegetable oil
* 2 eggs
* 3 spring onions, finely sliced
* 1/2 cup fresh coriander
* 1 cucumber, sliced
* 1 lime, wedged and 1 tomato, also wedged
1. Place oil in a wok. Add garlic and chilli.
Stir-fry over medium-high heat until fragrant (about 1 minute).
2. Add prawns and stir fry until cooked thoroughly.
3. Move ingredients aside and crack egg into the wok.
Stir to cook and break up the egg. When egg is nearly cooked,
add the rice. Stir fry, keeping the heat medium-high.
4. Add fish sauce, and tomato, continue to stir-fry for another 1-2 minutes.
Before serving, sprinkle with spring onion,and coriander
on top andplace cucumber and lemon besides the fried rice.
Thai people love to serve Fried Rice with chopped chilies in Fish Sauce
for better taste.
(For 2 Serving)
__________________________________________________________________Thai Language
ข้าวผัดกุ้ง[ THAI FRIED RICE WITH PRAWNS ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* ข้าวสวย 3 ถ้วงตวง* กุ้งขนาดปานกลาง 12 ตัว (ล้างและปอกเปลือก)
* กระเทียมหั่นละเอียด 3 กลีบ
* พริกขี้หนูหั่นละเอียด 1/2 เม็ด (กรณีชอบรสจัด)
* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมันพืช 3 ช้อนโต๊ะ
* ไข่ไก่ 2 ฟอง
* ต้นหอมซอยละเีอียด 3 ต้น
* ใบผักชี 1/2 ถ้วยตวง
* แตงกวา 1 ลูก (หั่นเป็นชิ้น)
* มะนาว 1/2 ลูก (หั่นเป็นเสี้ยว)
* มะเขือเทศ 1 ลูก (หั่นเป็นชิ้นๆ)
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟปานกลาง
ใส่กระเทียมและพริกลงไปผัดจนเริ่มหอม (ประมาณ 1 นาที)
2. ใส่กุ้งลงไปในกระทะและผัดจนสุก
3. ใช้ตะหลิวย้ายส่วนผสมที่อยู่ในกระทะไปด้านข้าง แล้วตอกไข่ใส่ลงไปในกระทะ
ใช้ตะหลิวเขี่ยไข่แดงให้แตก รอจนไข่เริ่มสุกให้ใส่ข้าวสวยลงไป
และผัดทุกอย่างในกระทะให้เข้ากัน
4. ปรุงรสด้วยน้ำปลา และใส่มะเขือเทศลงไป ผัดต่ออีก 1-2 นาทีจึงปิดไฟ
ก่อนเสิรฟโรยหน้าข้าวผัดด้วยต้นหอมซอยและผักชี จั
ดข้างจานด้วยแตงกวาซอยและมะนาวที่หั่นเป็นเสี้ยวไว้แล้ว เสิรฟพร้อมพริกน้ำปลา
(สำหรับ 2 ท่าน)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น