INGREDIENTS GREEN CURRY PASTE
* 15 large green hot chilies
* 3 shallots, sliced
* 9 cloves garlic
* 1 teaspoon finely sliced galangal
* 1/2 teaspoon finely sliced kaffir lime rind
* 1 teaspoon chopped coriander root
* 5 peppercorns
* 1 teaspoon roasted coriander seeds
* 1 teaspoon roasted cumin
* 1 teaspoon salt
* 1 teaspoon shrimp paste
GREEN CURRY PASTE PREPARATIONS
1. Combine coriander seeds, cumin and peppercorn in
a mortar, pound well. Transfer to a bowl and put aside
2. Pound hot chilies and salt together well. Add the remaining
ingredients except shrimp paste, pound until mixed well.
3. Add the cumin mixture and shrimp paste,
continue pounding until smooth and fine.
GREEN CURRY PASTE : Always use for cooking GREEN CURRY dish such as famous Thai dish : Green Curry Chicken
__________________________________________________________________
GREEN CURRY PASTE
• ลูกผักชีคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ
• ยี่หร่าคั่ว 1 ช้อนชา
• พริกไทยเม็ด 5 เม็ด
• พริกขี้หนูสีเขียวเม็ดใหญ่ 15 เม็ด
• เกลือป่น 1 ช้อนชา
• ข่าแก่หั่นละเอียด 1 ช้อนชา
• ตะไคร้ซอย 1 ช้อนโต๊ะ
• ผิวมะกรูดหั่นละเอียด ½ ช้อนชา
• รากผักชีหั่น 1 ช้อนชา
• กระเทียม 9 กลีบ
• หอมแดงซอย 3 หัว
• กะปิ 1 ช้อนชา
วิธีทำ น้ำพริกแกงเขียวหวาน
โขลกพริกขี้หนูสีเขียวกับเกลือเข้าด้วยกันให้ละเอียด ใส่ข่า ตะไคร้
ผิวมะกรูดและรากผักชี โขลกพอละเอียด ใส่กระเทียม หอมแดง
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น