Thai Food

2553-07-27

น้ำพริกแกงเขียวหวาน GREEN CURRY PASTE

GREEN CURRY PASTE
. . Green Curry Paste Glossary Term

INGREDIENTS GREEN CURRY PASTE

* 15 large green hot chilies

* 3 shallots, sliced

* 9 cloves garlic

* 1 teaspoon finely sliced galangal

* 1/2 teaspoon finely sliced kaffir lime rind

* 1 teaspoon chopped coriander root

* 5 peppercorns

* 1 teaspoon roasted coriander seeds

* 1 teaspoon roasted cumin

* 1 teaspoon salt

* 1 teaspoon shrimp paste


GREEN CURRY PASTE PREPARATIONS

1. Combine coriander seeds, cumin and peppercorn in

a mortar, pound well. Transfer to a bowl and put aside

2. Pound hot chilies and salt together well. Add the remaining

ingredients except shrimp paste, pound until mixed well.

3. Add the cumin mixture and shrimp paste,

continue pounding until smooth and fine.

GREEN CURRY PASTE : Always use for cooking GREEN CURRY dish such as famous Thai dish : Green Curry Chicken

__________________________________________________________________

Thai Language

น้ำพริกแกงเขียวหวาน
GREEN CURRY PASTE

. . Green Curry Paste Glossary Term
ส่วนผสม น้ำพริกแกงเขียวหวาน

• ลูกผักชีคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ

• ยี่หร่าคั่ว 1 ช้อนชา

• พริกไทยเม็ด 5 เม็ด

• พริกขี้หนูสีเขียวเม็ดใหญ่ 15 เม็ด

• เกลือป่น 1 ช้อนชา

• ข่าแก่หั่นละเอียด 1 ช้อนชา

• ตะไคร้ซอย 1 ช้อนโต๊ะ

• ผิวมะกรูดหั่นละเอียด ½ ช้อนชา

• รากผักชีหั่น 1 ช้อนชา

• กระเทียม 9 กลีบ

• หอมแดงซอย 3 หัว

• กะปิ 1 ช้อนชา

วิธีทำ น้ำพริกแกงเขียวหวาน

โขลกลูกผักชี ยี่หร่าและพริกไทยเข้าด้วยกันให้ละเอียด ตักใส่ถ้วยไว้

โขลกพริกขี้หนูสีเขียวกับเกลือเข้าด้วยกันให้ละเอียด ใส่ข่า ตะไคร้

ผิวมะกรูดและรากผักชี โขลกพอละเอียด ใส่กระเทียม หอมแดง

โขลกให้ละเอียดใส่เครื่องเทศที่โขลกและกะปิ โขลกให้เข้ากัน






ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น