Thai Food

2553-07-27

น้ำพริกแกงเผ็ด RED CURRY PASTE

RED CURRY PASTE

PREPARATIONS

* 5 dried red spur chilies, seeded and soaked

* 3 shallots, sliced

* 10 cloves garlic

* 1 teaspoon finely sliced galangal

* 1 teaspoon lemon grass, sliced

* 1 teaspoon finely sliced kaffir lime rind

* 2 teaspoon chopped coriander root

* 5 peppercorns

* 1 teaspoon roasted coriander seeds

* 1 teaspoon roasted cumin

* 1 teaspoon salt

* 1 teaspoon shrimp paste


PREPARATIONS

1. Pound together coriander seeds,
cumin and peppercorn to obtain a fine paste Transfer to a bowl and put aside

2. Pound dried chilies and salt together well. Add galangal,

lemon grass, kaffir lime rind, coriander roots, garlic,

shallots and pound until mixed well.

3. Add the cumin mixture and shrimp paste,

continue pounding until smooth and fine.


* RED CURRY PASTE : Always use for cooking RED CURRY OR STIR FRY dish such as Chicken and bamboo shoot in red curry, Spicy Stir-Fry pork, etc.

__________________________________________________________________

Thai Language

น้ำพริกแกงเผ็ด

RED CURRY PASTE



ส่วนผสมน้ำพริกแกงเผ็ด

• ลูกผักชีคั่วป่น 1 ช้อนโต๊ะ

• ยี่หร่าคั่ว 1 ช้อนชา

• พริกไทยเม็ด 5 เม็ด

• พริกแห้งเม็ดใหญ่ แกะเมล็ดออกแช่น้ำให้นุ่ม 5 เม็ด

• เกลือป่น 1 ช้อนชา

• ข่าแก่หั่นละเอียด 1 ช้อนชา

• ตะไคร้ซอย 1 ช้อนโต๊ะ

• ผิวมะกรูดหั่นละเอียด 1 ช้อนชา

• รากผักชีหั่น 2 ช้อนชา

• กระเทียม 10 กลีบ

• หอมแดงซอย 5 หัว

• กะปิ 1 ช้อนชา


วิธีทำ น้ำพริกแกงเผ็ด

1. โขลกลูกผักชี ยี่หร่า และพริกไทย ให้ละเอียด ใส่ถ้วย

2. โขลกพริกแห้งกับเกลือเข้าด้วยกันให้ละเอียด ใส่ข่า ตะไคร้ ผิวมะกรูด และรากผักชี

โขลกต่อให้ละเอียด ใส่กะเทียม หอมแดง โขลกให้ละเอียด

ใส่เครื่องเทศที่โขลกและกะปิด โขลกให้เข้ากัน




ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น