[ thai food : tod mun pla ]
Thai Recipe Ingredients
* 500 grams white fish meat, minced or chopped
* 1 egg
* 1/2 cup string beans, sliced thinly
* 3 tablebspoons fresh kaffir lime leaves, chopped
* 1 teaspoon sugar
* 1 teaspoon salt
* 1 tablespoon of red curry paste
* 3 cups cooking oil for frying
Thai Food Preparations
1. Put all the ingredients in a large bowl and mix well knead
with the hand until it sticks and mixed well.
2. Spoon the mixture 2 tbsp; shape into small patties about 3" in diameter and
deep fry in vegetable oil until golden brown.
3. Serve with cucumber relish.
Ingredients for Cucumber Relish
* 1 cup cucumber, diced
* 1/2 cup ground roasted peanuts
* 1/2 cup sugar
* 1/2 cup white vinegar or rice wine vinegar
Cucumber Relish Preparations :
1. Mix sugar and vinegar in the pot and heat.
2. When the mixture boiling, remove from the heat and allow to cool.
3. Spoon into a cup, add diced cucumber and top with ground peanuts.
(For 2 Serving)
__________________________________________________________________
ทอดมันปลา่
[ THAI FISH CAKES ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* เนื้อปลาสับหรือบด 500 กรัม
* ไข่ไก่ 1 ฟอง
* ถั่วฝักยาว 1/2 ถ้วยตวง (หั่นเป็นชิ้นบาง)
* ใบมะกรูดซอยละเอียด 3 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาล 1 ช้อนชา
* เกลือ 1 ช้อนชา
* น้ำพริกแกงเผ็ด 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมันสำหรับทอด 3 ถ้วยตวง
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. นำส่วนผสมทอดมันทั้งหมดลงในชามขนาดใหญ่
นวดด้วยมือจนส่วนผสมทั้งหมดเคล้ากันทั่ว
2. นำช้อนตักส่วนผสมออกมา 2 ช้อนโต๊ะ
และปั้นเป็นแผ่นกลม(เส้นผ่าศูนย์กลางประมาณ 3 นิ้ว)ปั้่นจนส่วนผสมหมด
แล้วจึงจากนั้นจึงนำไปทอดในน้ำมันที่ร้อนปานกลาง จนกระทั่งสุก
3. เสิรฟพร้อมน้ำจิ้มแตงกวา
ส่วนผสมน้ำจิ้มทอดมัน
* แตงกวาหั่นเป็นชิ้นเล็ก 1 ถ้วยตวง
* ถั่วลิสงคั่วแล้วนำไปบด 1/2 ถ้วยตวง
* น้ำตาล 1/2 ถ้วยตวง
* น้ำส้มสายชู 1/2 ถ้วยตวง
วิธีทำน้ำจิ้มทอดมัน :
1. ผสมน้ำตาลกับน้ำส้มสายชูลงในหม้อเ็ล็ก และนำไปตั้งบนไฟอ่อนๆ
2. เมื่อน้ำตาลละลายแล้ว จึงปิดไฟและทิ้งไว้ให้เย็น
3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม ใส่แตงกวาและถั่วลิสงบด
(สำหรับ 2 ท่าน)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น