[ thai food : nam prik ong + pak ]
Thai Recipe Ingredients
* 300 grams minced pork
* 200 grams cherry tomato
* 100 grams shallots, chopped
* 50 grams dried chili, chopped
* 25 grams minced lemongrass
* 30 grams shrimp paste
* 1 teaspoon yellow bean sauce
* 40 grams minced garlic
* 1/2 teaspoon salt
* 1 teaspoon sugar
* 30 grams coriander leaves (for garnishing)
* fresh vegetables (cucumber, carrot, cabbage, string bean, etc.)
1. In a food processor, add shallots, shrimp paste, garlic (20 grams),
yellow bean sauce, chili, lemongrass and 1/2 cup water.
Process until all mixed well (fine paste).
2. Heat oil in a wok over medium heat. Add garlic and stir until golen.
Then add the paste and stir fry until aromatic.
3. Add pork and stir-fry until cooked thoroughly.
Add tomatoes, water, salt and sugar.
4. Keep stirring until the mixture boils.
Turn down to low heat and simmer for 20 minutes.
5. Transfer to a serving dish, garnish on top with coriander leaves.
Serve with fresh vegetables and steamed rice (or sticky rice).
(For 2 Serving)
__________________________________________________________________
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* หมูสับ 300 กรัม
* มะเขือเทศ 200 กรัม
* หอมแดงหั่นเป็นชิ้นๆ 100 กรัม
* พริกแห้งหั่นเป็นชิ้นๆ 50 กรัม
* ตะไคร้หั่นละเอียด 25 กรัม
* กะปิ 30 กรัม
* เต้าเจี้ยว 1 ช้อนชา
* กระเทียมสับละเอียด 40 กรัม
* เกลือ 1/2 ช้อนชา
* น้ำตาล 1 ช้อนชา
* ผักชีสำหรับแต่งอาหาร
* ผักสด (แตงกวา, แครอท, กะหล่ำปลี, อื่นๆ)
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ใส่หอมแดง, กะปิ, กระเทียม (20 กรัม), เต้าเจี้ยว, พริก, ตะไคร้ และน้ำ 1/2 ถ้วยตวง
ลงในเครื่องปั่นอเนกประสงค์ (หรือใช้ครก+สาก) ปั่นจนกระทั่งส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
2. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลือง
จากนั้นจึงใส่ส่วนผสมที่เตรียมไว้ในขั้นตอนที่หนึ่งลงไปผัดจนหอม
3. ใส่หมูลงไปผัดจนสุกทั่ว จากนั้นจึงใส่มะเขือเทศ, น้ำเปล่า, เกลือและน้ำตาล
4. หมั่นคนจนกระทั่งเดือด จึงลดไฟลงและเคี่ยวด้วยไฟอ่อนๆประมาณ 10 - 20 นาที
5. ตักใส่ถ้วย แต่งหน้าด้วยผักชี และผักสดต่างๆ (ถ้าไม่ชอบผักสด สามารถนำไปลวกจนสุกได้)
เสริฟทันทีพร้อมกับข้าวสวยร้อนๆ (หรือข้าวเหนียว)
(สำหรับ 2 ท่าน)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น