SPICY SOUP WITH PRAWN AND LEMON GRASS
Thai Recipe Ingredients
* 12 medium-size shrimps, deveined
* 10 mushrooms
* 1 stalk of lemon grass (lightly pounded and cut into 2" long)
* 3 lime leaves
* 1 teaspoon of salt
* 2 tablespoons of fishsauce
* 3 tablespoons of lime juice
* 6 hot peppers (pounded lightly)
* 4 cups of water
* 1/2 cup of roughly cut coriander leaves
Thai Food Preparations
1. Remove the shrimp shell but leave the tails (for good appearance). Then cut open the back of each shrimp to remove the veins. Also clean the mushrooms with water and dry them well before wedging each into quarters.
2. Bring water to boil, then add lemon grass, lime leaves, and shrimps. When the shrimps turn pink, add mushrooms and salts.
3. Remove the pot from heat after boiling. Then season with fish sauce, lime juice, and hot peppers. Serve the soup while still hot and garnish on top with pieces of coriander leaves.
(For 2 Servings)
|
__________________________________________________________________
Thai Language
Thai Language
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* กุ้งขนาดกลาง 12 ตัว (ปอกเปลือก, ทำความสะอาด)
* เห็ดฟาง 10 อัน
* ตะไคร้ 1 กำ (ทุบให้แหลกและหั่นเป็นท่อนยาว 2")
* ใบมะกรูด 3 ใบ
* เกลือ 1 ช้อนชา
* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
* พริกขี้หนู 6 เม็ด (ทุบพอให้แหลก)
* น้ำสะอาด 4 ถ้วยตวง
* ผักชี 1/2 ถ้วยตวง (หั่นหยาบ)
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ปอกเปลือกกุ้งออก เหลือหางไว้ (เพื่อความสวยงามเมื่อปรุงเสร็จ)
จากนั้นหั่นด้านหลังกุ้งเพื่อเอาเส้นเลือดสีดำออก
เสร็จแล้วนำเห็ดฟางไปล้างให้สะอาด หั่นเป็น 4 ส่วนและนำไปผึ่งให้แห้ง
2. นำน้ำเปล่าไปต้มในหม้อ จากนั้นใส่ตะไคร้, ใบมะกรูด และกุ้ง
เมื่อสีกุ้งเริ่มเปลี่ยนเป็นสีชมพู (เริ่มสุก) ใส่เห็ดที่หั่นไว้แล้วและเกลือ
3. หลังจากน้ำเดือดแล้วปิดไฟ และ้นำหม้อออกมาจากเตา ปรุงรสด้วยน้ำปลา,
น้ำมะนาว และพริกขี้หนู เมื่อปรุงรสเสร็จตักเสิรฟในถ้วย
ตกแต่งด้วยผักชีและเสิรฟทันที พร้อมด้วยข้าวสวยร้อนๆ
(สำหรับ 2 ท่าน)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น